אינטל (Intel) משיקה היום (ג' – 10/1/23) את הדור הרביעי של מעבדי Xeon המיועדים לענן, לדאטה סנטר ולשרתים. שם הקוד של המעבדים החדשים הוא Sapphire Rapids ולטענת אינטל מדובר באחד המוצרים האסטרטגיים החשובים ביותר של החברה.
הליבות של Sapphire Rapids פותחו על ידי מהנדסי ומהנדסות אינטל ישראל. המעבדים החדשים לא רק פותחו כחול-לבן כאן בארץ אלא גם מיוצרים במפעל של אינטל בקריית גת. מעבדים אלו כוללים גם שתי טכנולוגיות חדשות שפותחו בסניף הישראלי של אינטל: Intel AMX – שנועדה לטפל בחישובי למידה עמוקה ובינה מלאכותית ובזכותה דור המעבדים החדש הוא הראשון בחברה שמותאם לעידן "ChatGPT", שזוכה לאהדה רבה בתקופה האחרונה; וטכנולוגיה בשם (TDXי) Trust Domain Extensions, שתפקידה להגן על תוכנות שרצות בענן מפני תקיפה על ידי כך שהיא מקשה על האקרים לשנות, לגנוב את המידע או להשפיע על החישוב.
באינטל חיכו להשקה הזאת זמן רב והיא מגיע לאחר מספר עיכובים אשר נבעו מאתגרי פיתוח ומאתגרים הנדסיים. באינטל מספרים כעת כי קבוצת הדאטה סנטר שלה רשמה בשנת 2021 היקף הכנסות בגובה של 25 מיליארד דולר לחברה. מסתבר כי כבר ב-2021 ענקיות הענן בהן AWS, גוגל, יבמ, אורקל ומיקרוסופט החלו בהזמנות ראשונות של מעבדי Sapphire Rapids מהדור החדש.
מעבד הדגל בסדרתSapphire Rapids כולל 60 ליבות. כל מעבדי הדור הרביעי כוללים, כך לפי אינטל, את מספר המאיצים המובנים הגדול ביותר שקיים היום בשוק, מה שיאפשר להם לטפל בצורה הטובה ביותר בעומסי עבודה הנוצרים כתוצאה מיישומי בינה מלאכותית, אנליטיקה, רשתות, אבטחה, אחסון ומחשוב עתיר ביצועים (HPC).
אינטל מסבירה כי ע"י שימוש במאיצים המובנים, לקוחות שישתמשו במעבדי הדור הרביעי של Xeon Scalable יכולים לצפות לשיפור בביצועים של עד פי 2.9 בהשוואה לדורות הקודמים, זאת הודות לליבתו הישראלית (שם קוד "גולדן קוב). כמו כן במטרה לצמצם את צריכת החשמל של המעבד, אינטל שילבה בו טכנולוגיות חדשות לטיפול מיטבי בקירור שיאפשרו חיסכון של עד 70 וואט עבור מעבד במצב עבודה ממוטב עם עיבוד ביצועים מזערי עבור עומסים נבחרים (כידוע מרכזי ענן ודאטה סנטרים הם "זוללי אנרגיה" משמעותיים מכן רוב היישומים בעולם רצים עליהם). החיסכון בצריכת חשמל צפוי להוזיל משמעותית את העלות של ספקי הענן העושים שימוש במעבדים החדשים.
שיאים חדשים במחשוב-על וביצועים גרפיים
לצד מעבדי הדור הרביעי לענן, אינטל השיקה עוד שני מוצרים חשובים. הראשון, מעבדים חדשים בשם Xeon CPU Max Series (שם קוד Sapphire Rapids HBM), והשני – שבבים גרפיים המכונים Data Center GPU Max Series (תחת שם הקוד Ponte Vecchio).
Xeon CPU Max היא סדרת המעבדים הכי חזקה שאינטל מציעה כיום והיא מיועדת למחשבי על. היא הראשונה והיחידה המבוססת x86 עם רוחב פס גבוה לזיכרון שנועד להאצת שימושים רבים עתירי דאטה של מחשוב עתיר ביצועים ללא צורך בשינויי קוד. בהשוואה למעבדי Xeon Scalable מהדור השלישי של אינטל, מעבדי Xeon CPU Max Series מספקים ביצועים גבוהים יותר עד פי 3.7 עבור מגוון יישומים כמו למשל יצירת מודלים של מערכות אנרגיה.
מעבדי Intel Data Center GPU Max Series מכילים את כמות הטרנזיסטורים הגדולה ביותר שאינטל אי פעם שיווקה. במארז של סדרתהמעבדים הגרפיים החדשה יש למעלה מ-100 מיליארד טרנזיסטורים שמשובצים בחבילה המורכבת מ-47 אריחים (Tiles), והם מאפשרים להגיע לרמות חדשות של תפוקה לעומסי עבודה מאתגרים שמאפיינים תחומים כמו פיזיקה, שירותים פיננסיים ומדעי החיים.
"ההשקה של מעבדי Xeon Scalable מהדור הרביעי ומשפחת מוצרי Max Series היא רגע חשוב ומרכזי עבור אינטל. היא סוללת מחדש את דרכנו לפסגה בשוק הדאטה סנטרים ומאפשרת לנו טביעת רגל בזירות חדשות", אמרה סנדרה ריברה, סגנית נשיא ומנכ"לית קבוצת הדאטה סנטר והבינה מלאכותית של אינטל. "הדור הרביעי של Xeon מבית אינטל ומשפחת מוצרי Max Series מספקים את הצרכים החשובים ביותר של הלקוחות – ביצועים מובילים ואמינות בתוך סביבה מאובטחת, עבור דרישות העולם האמיתי".
שתי קבוצות פיתוח ישראליות עבדו על טכנולוגית INTEL AMX – קבוצת ה-Core וקבוצת התוכנה של אינטל ישראל בהובלתו של אריק נרקיס. לפי נרקיס " הדור הרביעי של Xeon מספק רמות חדשות של ביצועים להסקת מסקנות ואימון עבור מגוון רחב של שימושי בינה מלאכותית, ובפרט למידה עמוקה. ביחד עם מעבדי Xeon CPU Max Series יכולות העיבוד של שפה טבעית למשל יכולות להגיע לשיפור של עד פי 12 בביצועים במודלים גדולים. חבילת תוכנת הבינה המלאכותית של אינטל תאפשר כעת למפתחים להשתמש בכלי ה–AI המועדף עליהם, ובמקביל לשפר את הפרודוקטיביות ולקצר את הזמן הנדרש לפיתוחים חדשים".
אינטל ישראל בפיתוחים חדשים להגנה על הענן
אינטל ישראל פיתחה שתי טכנולוגיות חדשות שמטרתן להגן מפני חדירת האקרים למעבדים בענן. הראשונה היא SGX – Software Guard Extensions, טכנולוגיה שהושקה עם הדור השלישי של מעבדי Xeon ושופרה בדור הרביעי, המאפשרת לאפליקציה ליצור אזור מבודד ומוגן בשם Enclave בעזרת המעבד. ה- Enclave נוצר כשהאפליקציה "עולה לאוויר", וכל מה שנוצר לאחר מכן ורץ בסביבה זו נשאר אך ורק בה, ללא יכולת של המשתמש או מערכת ההפעלה לשנות זאת.
טכנולוגית ההגנה השניה, TDX, מאפשרת לספקיות הענן לספק סביבת ריצה בטוחה יותר ללקוחותיהן בכך שהיא מקשה על האקרים לשנות, לגנוב את המידע או להשפיע על החישוב. טכנולוגיית ההגנה מתבצעת ברמת החומרה על ידי פיתוח Firmware ייעודי, ותעשה את הופעת הבכורה שלה ב-Microsoft Azure, Alibaba Cloud, Google Cloud ו-IBM Cloud.
בועז תמיר, מנהל קבוצת הפיתוח של טכנולוגיית TDX אומר כי גם אם מערכת הפעלה או סביבת הענן מותקפות על ידי האקרים, התוכנה שרצה בענן עם TDX תשאר מוגנת. "לב הטכנולוגיה הזאת הוא ברכיב Firmwareהמפותח על ידי קבוצת מהנדסים שמרכזה בישראל".
מעבדי הדור הרביעי של Xeon הם הישג עבור אינטל בתחום הייצור, שלראשונה תייצר מעבד שמורכב מארבע אריחים שונים ובליתוגרפיה של Intel 7 בחבילה אחת.