דור ה-RTX 40 של NVIDIA בא עלינו לטובה ואיתו כרטיס המסך של Zotac, ה-AMP Extreme AIRO שלקחנו לסופ"ש הארוך כדי לראות במו עינינו מה הוא שווה. הציפייה מסדרת RTX 40 ומארכיטקטורת Ada Lovelace גבוהה מאוד. NVIDIA הציבה לעצמה רף גבוה מאוד וטוענת לשיפור עצום של עשרות אחוזים בביצועים בהשוואה לדורות הקודמים. ישנה ציפיה גדולה מסדרת כרטיסי המסך הזו עם תקווה לשחזור ההצלחה של Pascal מ-2016.
אם כי יש לציין שעקב בהלת המיינינג והביקוש הרב לכרטיסי מסך שנפל די מהר, הדור החדש נמצא במצב מאתגר, מבחינת הן המלאי של דור 30 חדשים והן כרטיסי יד2. האם NVIDIA תצליח להתמודד עם האתגרים העומדים לפניה? התשובה לשאלה הזו קצת מעבר לגבולות הגזרה של המאמר הזה, אבל נתייחס לעניין בסיכום.
מה חדש בסדרת RTX 40
סדרת RTX 40 מבוססת על ארכיטקטורת Ada Lovelace של NVIDIA המיוצרת ב-TSMC בליתוגרפיית 4nm. הארכיטקטורה החדשה מביאה ליבות Ray Tracing חדשות המציגות ביצועים גבוהים יותר וכן גם ליבות Tensor חדשות ויעילות יותר המציגות רוחב פס גדול יותר ותמיכה בפקודות נוספות. גם בקרים נוספים עברו שינויים ושיפורים.
הודות למעבר לליטוגרפיית 4nm של TSMC, ארכיטקטורת Ada Lovelace מציגה יעילות חשמלית הגדולה יותר מהדור הקודם וכן גם כמות טרנזיסטורים מרשימה במיוחד. למעשה ישנם כ-76 מיליארד טרנזיסטורים בדגם הדגל. בעוד שהארכיטקטורה הזו מציגה יעילות חשמלית גבוהה, NVIDIA בחרה להגדיר צריכת חשמל גבוהה על מנת להביא שיפור ביצועים גדול במיוחד. בהתאם, ה-RTX 4090 כולל חיבור חשמל חדש מסוג 16pin PCIe 5.0. ייתכן וגם דגמים נוספים בסדרת RTX40 יגיעו עם החיבור הזה.
מידע כללי
מדובר בחתיכת בהמה מכל בחינה שהיא: גודל פיזי, ביצועים וצריכת חשמל. עם אורך של קצת פחות מ-36 ס"מ, רוחב של כ-15 ס"מ ועובי של כ-7 ס"מ, יש לו נוכחות לא מבוטלת. הגודל העצום גם מגביל טיפה את מרחב המארזים שניתן להתקין אותו בתוכם. בכל זאת עובי של 3.5 סלוטים לא בא ברגל.
Zotac מצהירה על תדר בוסט של 2580MHz. במבחני הביצועים שלנו ראינו אף תדר של 2805Mhz שזה נחמד יותר. כמו כן, ה-RTX 4090 AMP Extreme AIRO מצויד ב-24GB של זיכרון מסוג עם 24GB DDR6X שבאופן מאוד מפתיע כולל גם ECC – עוד על כך בהמשך.
כמו שאר דגמי ה-RTX 4090, גם הדגם הזה מגיע עם חיבור החשמל החדש מסוג 16pin PCIe 5.0. לטובת תאימות לספקי הכוח הקיימים בשוק הוא מגיע עם מתאם שממיר ארבעה חיבורי 8pin לכניסה אחת לכרטיס. הבעיה הגדולה היא קפיצות מתח קצרות ביותר שארבעה כבלים אולי ימנעו. מומלץ להשתמש בספק כוח של 1000W באיכות טובה על מנת להתמודד עם כרטיס המסך הזה או 1200W לפחות אם מתקינים את הכרטיס במערכת HEDT.
ה-4090 בהשוואה ל-6900XT האישי שלי.
מבחני ביצועים סינטטיים
על מנת לנסות להציג תמונה ברורה יותר, לא הסתפקנו רק בבדיקה של הכרטיס אצלנו, אלא גם ביקשו מחבר שיריץ כמה בדיקות על ה-4090 שרכש לעצמו. תודתנו נתונה מקרב לב ליובל דורפמן על שתרם מזמנו ושיתף איתנו את הטסטים. בניגוד למערכת האינטל שהרצנו אצלנו, ליובל יש מערכת רייזן 5950X, מה שקצת משפיע על התוצאות, אולי.
Adam's: | Yuval's: |
Adam's: | Yuval's: |
Adam's: | Yuval's: |
Adam's: | Yuval's: |
Adam's – 54.5 sec: | Yuval's – 54.5 sec: |
Adam's – 7 sec: | Yuval's – 7 secs: |
Adam's – 11 sec: | Yuval's – 11 sec: |
ECC
ה-RTX 4090 AMP Extreme AIRO מגיע עם אפשרות להפעיל טכנולוגית ECC אשר מבצעת תיקון שגיאות בזיכרון. פונקציית ה-ECC הייתה שמורה עד לא מזמן לסדרת Quadro המיועדת לשימוש מקצועי ולדגמי ה-Titan משנים עברו. מעניין ש-NVIDIA הוסיפה תמיכה ב-ECC ל-RTX 4090. מדובר בפיצ'ר נהדר והכרחי לשימושים מקצועיים שיחסוך לחלק מהאנשים רכישת דגמי Quadro שתגי המחירים שלהם גבוהים יותר.
ביצועים במשחקים
בזמן המשחק ב-COD, אומנם מקבלים יותר פריימים לשניה עם DLSS, אבל לשחקן התחרותי זה לא בהכרח הדבר המומלץ. הרי חלק מהפריימים הם אינטרפולציה של פריימים אחרים וכך נוצר Input lag — משך זמן רב יותר בין הרגע שלוחצים על מקש/עכבר לבין הרגע שהפעולה נקלטת במחשב ומוצגת על המסך. ההמלצה שלנו עבור משחקים תחרותיים היא להמנע מ-DLSS עבור החוויה הטובה יותר. זה כולל גם משחקים שדורשים מהירות תגובה כמו בזמן נחיתה בסימולטור טיסה, לצורך הדוגמה.
תמורת תג המחיר של הכרטיס, מקבלים מוצר משובח בהחלט. אוכל בלי מלח כל מה שזורקים עליו, בכמעט כל רזולוציה אפשרית. לצערנו אין לנו מסך 8K לבדוק אותו כרגע…
יהיה מעניין לבדוק איך המספרים הללו יהיו עם 4080 ועם 7900XT.
טמפרטורה וצריכת חשמל
הודות לגוף הקירור העבה ולשלושת המאווררים הגדולים, ה-RTX 4090 AMP Extreme AIRO הגיע לאזור ה-60 מעלות צלס' במקסימום. כלומר אפשר לקחת את הביצועים צפונה יותר על חשבון הטמפ' בעוד כמה אחוזים טובים. כאשר כרטיס המסך היה במאמץ מלא והגיע לטמפ' הזו, הכרטיס היה שקט מאוד. גם במארז פתוח כמעט לא הורגש.
בנוסף לטמפרטורה, בדקנו גם את צריכת החשמל של כל כרטיס בזמן מאמץ דרך תוכנת GPU-Z. לפי המדידות בתוכנה, צריכת החשמל המקסימלית שאליה הגיע ה-RTX 4090 AMP Extreme AIRO הינה כ-440W. מדובר בצריכת חשמל הגבוהה מהכרטיסים של הדור הקודם, אבל יחד עם זאת, רק 70 מעלות צלס' במקסימום.
סיכום
אם מישהו מעוניין להתחדש בספינת הדגל לגיימינג ויכול להרשות לעצמו, מדובר בחתיכת כרטיס. עם זאת, אם המטרה של המשתמש היא גיימינג בלבד, אולי כדאי לחכות ל-RTX4080 שיהיה די קרוב מבחינת הביצועים וזול יותר. אם לרוכש יש גם שימוש מקצועי, כמו רינדור בזמן אמת, זה בהחלט אחד הכרטיסים המעניינים שיצא לנו לשחק איתו.