סדרת ה-TUF של אסוס (ASUS) מגיעה בשנים האחרונות במחירים נמוכים יחסית לסדרות ה-Maximus וה-ROG Strix מה שהופך אותה לפתרון משתלם עבור משתמשים רבים, או שלא? ה-TUF B450M-Plus של אסוס הגיע גם הוא בתג מחיר נמוך אך היה לזה מחיר, מערך ה-VRM שלו היה פשוט יחסית כך שהיה קשה להמליץ עליו למערכות בעלות יותר משש ליבות ולמערכות בהן תבוצע המהרה (overclock). כעת, עם הגעת צ'יפסט ה-B550 לשוק האם יורש העצר, ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) יתעלה על קודמו?
מה כלול באריזה
בתוך הקופסה מגיע ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) עם שלל אביזרים. בנוסף ללוח האם עצמו, בתוך הקופסה תמצאו פד תרמי קטן, ברגים לחיבור כונני M.2, אנטנת Wi-Fi, כיסוי I/O שחור בעיצוב TUF, שני כבלי SATA שחורים, מדבקות מגניבות, עלון מידע בנושא סדרת TUF, דיסק להתקנת דרייברים וחוברת הוראות.
היינו רוצים לראות את לוח האם מגיע עם קצת יותר כבלי SATA ולטעמנו הדיסק להתקנת הדרייברים מיותר ב-2020. מעבר לכך, כמובן לא מדובר באותה רמת אביזרים שאנחנו רגילים לראות עם סדרת ה-ROG Strix אבל גם לא ציפינו לקבל רמת איבזור שכזו. סך הכל אסוס כללה את הדברים ההכרחיים שבוני המחשבים צריכים בלי יותר מידי קישוטים מסביב.
עיצוב
ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) שומר על קו העיצוב הייחודי של סדרת TUF ועל כן הוא מגיע בצבע שחור בשילוב פסים אפורים כאשר על צלע הקירור של ה-PCH ישנם גם כמה קווים צהובים/כתומים בשילוב הלוגו של סדרת TUF, אותו הלוגו קיים גם על אחד מבקרי השמע שנמצא ביצדו השמאלי התחתון של לוח האם. בנוסף, צלעות הקירור של מייצבי המתח (VRM) מגיעות במצע שחור מטאלי כאשר על צלע הקירור הנמצאת בצד השמאלי קיימים כמה פסים בצבעים אפור וצהוב/כתום וכן גם הכיתוב TUF Gaming.
בצידו הימני התחתון של לוח האם קיים גם פס RGB קטן ומגניב שהיינו מעדיפים שיהיה ארוך יותר כך שיתפרס על כל הצלע הימנית של לוח האם. במידה ואתם מעוניינים להוסיף עוד תאורת RGB, אסוס כללה שלושה חיבורים לפסי לדים וזאת למרות שבלוחות אם בתגי המחירים הללו בדרך כלל רואים הרבה פחות חיבורי RGB.
מערך מייצבי המתח – VRM
מערך מייצבי המתח שנקרא גם VRM הוא מערך הרכיבים האחראי על אספקת החשמל למעבד. החשיבות של ה-VRM גדלה בצורה משמעותית בעיקר כאשר לוח האם תומך בהמהרה וכן גם כאשר הוא אמור לעבוד עם מעבדים מרובי ליבות כמו ה-Ryzen 7 3700X ואפילו ה-Ryzen 9 3950X. בדור הקודם, ה-TUF B450M-PLUS כלל מערך VRM פשוט יחסית ולשמחתי אסוס שיפרה אותו עם ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi).
מערך ה-VRM של ה-ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) מגיע עם 10 שלבי חשמל (Power Stages) בתצורת 8+2. שלבי החשמל הינם מדגם Vishay Siliconix Sic639 המסוגלים להתמודד עם עד לכ-50A במאמץ. בנוסף אליהם, קיימים גם רכיבי Ferrite Chokes המסוגלים לספק עד לכ-60A במאמץ מלא. על כל אלו שולט בקר ה-ASP1106 הנמצא בשימוש גם בלוחות אם יקרים יותר של אסוס. סך הכל מדובר במערך VRM מעולה בעיקר בהתחשב בתג המחיר של לוח האם וכן מדובר גם בשיפור משמעותי ביחס ל-TUF-B450M-Plus.
חיבוריות קדמית ואחורית
חיבורים קדמיים:
- חיבור USB 3.2 Gen 1
- שני חיבורי USB 2.0
חיבורים אחוריים:
- 2 חיבורי USB 2.0
- 4 חיבורי USB 3.2 Gen 1 Type A
- חיבור USB 3.2 Gen 2 Type A
- חיבור USB 3.2 Gen 2 Type C
- חיבור רשת קווית 2.5GbE
- שני חיבורי אנטנות
- חיבור Disaply Port
- חיבור HDMI
- חמישה חיבור AUDIO 3.5mm
- חיבור S/PDIF
- כפתור BIOS FlashBack™
ברמת החיבוריות אסוס עשתה עבודה טובה, שמחנו לראות שבעה חיבורי USB Type A אחוריים וכן גם כרטיס רשת התומך ברשת ה-Wi-Fi 6 (תקן AX) החדשה. בנוסף לכל אלו קיים גם כרטיס רשת קווי התומך ב-2.5GbE. לא מדובר בלוח אם פרמיום אך הוא בהחלט כולל חיבוריות של אחד כזה.
פיצ'רים וחיבורים נוספים
ל-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) יש פיצ'ר מרכזי ומגניב במיוחד שהיינו רוצים לראות בהרבה יותר לוחות אם והוא סינון הרעשים המבוסס בינה מלאכותית. בתוך ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) קיים שבב ייעודי המקבל את הקלט של המיקרופון ומבצע סינון לרעשי רקע. מדובר בפתרון המזכיר במקצת את RTX Voice של NVIDIA. עבור גיימרים וסטרימים רבים מדובר בפיצ'ר שעשוי להיות שימושי במיוחד, בעיקר למי שיש לו מיקרופון לא איכותי או רעשי רקע רבים בסביבת הגיימינג/עבודה שלו.
חשוב לנו להדגיש שאסוס כללה רק צלע קירור אחת לכונני M.2 NVME ולמרות שברוב מחשבי המיינסטרים אכן יש רק כונן NVME אחד, ישנם מחשבים רבים בעלי מספר כונני NVME. היינו מעדיפים לראות באריזה צלע קירור נוספות בעיקר מאחר וחיבורי ה-M.2 NVME יושבים על יד המעבד וכרטיס המסך אשר פולטים לא מעט חום. היינו רוצים לראות גם חיבורי SATA בזווית של 90 מעלות.
מערכת ה-BIOS
ה-BIOS של ה-TUF B550M-Plus (Wi-Fi) דומה לזה הקיים בכל לוחות האם של אסוס. מדובר בממשק BIOS פופולרי ועטור שבחים שכן הוא מאוד אינטואיטיבי לשימוש כאשר עבור רוב המשתמשים אפילו המצב הקל שלו (EZ MODE) יספיק עבור ההגדרות הראשוניות. אם לצלול אל תוך ההגדרות המתקדמות, גם הן מאוד נוחות וקלות לשימוש וגם במידה ואתם מתקשים למצוא הגדרה מסויימת, קיימת פונקציות חיפוש מובנית.
סיכום
לסיכום, ה-TUF B550M-PLUS (Wi-Fi) מתעלה בקלות על קודמו והודות למערך VRM משופר, בשילוב כרטיסי רשת מתקדמים ותמיכה בתקן PCIe 4.0 מדובר בלוח אם מעולה למי שקונה מחשב לטווח הרחוק. השבב המובנה לסינון רעשי המיקרופון יחד עם העיצוב הייחודי שלו הופכים אותו לאופציה אטרקטיבית במיוחד עבור גיימרים רבים. בתג מחיר של כ-690 ש"ח מדובר בבחירה מעולה למי שמחפש לוח אם B550 איכותי לטווח הרחוק.
לרכישת לוחות ASUS TUF B550 לחצו כאן.