כמה ימים לאחר שאסוס השיקה את מחשבי ה-MiniPC החדשים שלה, לקחנו את אחד הדגמים לסיקור על מנת להבין מה הוא באמת שווה. המחשב הספציפי שאנחנו בדקנו, הגיע עם מעבד Ryzen 5 4500U אשר מהווה בחירה אטרקטיבית למשתמשים ביתיים ומשרדיים רבים הודות למפרט והביצועים שלו. עד היום ראינו את המעבד הזה במחשבים ניידים בלבד והיום נבדוק מה הוא שווה בתוך מחשבי MiniPC.
חיבוריות
רגע לפני שנצלול אל מבחני הביצועים, נציין כי מבחינת חיבוריות חיצונית, המחשב מגיע עם מגיע עם שלושה חיבורי USB TYPE A, שני חיבורי USB TYPE C, חיבור Display Port, חיבור HDMI וכן גם חיבור רשת, חיבור אודיו (מיקרופון ורמקול) ומקום ל-micro SD CARD. ברמת החיבוריות הפנימית, המחשב כולל שני חיבורים לזיכרונות RAM, חיבור לכונן M.2 מסוג SATA או NVMe וחיבור לכונן בתצורת 2.5".
מדובר בחיבוריות סטנדרטית לחלוטין ואפילו מעט עשירה בהתחשב בעובדה שמדובר במחשב קטן מסוג MiniPC. היה נחמד אם היינו מקבלים גם חיבור Wi-Fi בתקן AC או אפילו AX על מנת שלא להיות תלויים במיקום הראוטר או במיקום שקע הרשת.
אופן הבדיקה
לצורך הבדיקה של המחשב, הרצנו כמה מבחני ביצועים סינטטיים למעבד ולכרטיס מהסך ולאחר מכן הרצנו משחק מחשב פופולרי. במהלך הבדיקות שינינו גם את תצורת זיכרון ה-RAM, בדקנו את השפעות נפח הזיכרון, תדר הזיכרון וכן גם את ההבדלים בין מצב Single Channel לבין מצב Dual Channel. הבדיקה הראשונה הייתה עם 8GB RAM, הבדיקה השנייה עם 16GB RAM בתצורת 8GBx2 ובבדיקות האחרות שינינו את תדרי הזיכרונות.
לצורך בדיקת כרטיס המסך בחרנו את תוכנת Furmark המהווה לא רק מבחן ביצועים (Benchmark) אלא גם בדיקת מאמץ (Stress Test) הבודקת את יציבות המערכת ויכולת הקירור שלה. לצורך בדיקת המעבד, השתמשנו בתוכנות Cinebench R15 ו-Cinebench R20 מבית Maxon הבודקות את ביצועי המעבד במהלך משימת רינדור. את המבחנים הרצנו פעם אחת על כל הליבות ובפעם השנייה על ליבה בודדת על מנת להשיג תמונת מצב מדויקת יותר אודות ביצועי המחשב.
לבסוף, הרצנו את Rocket League, משחק מחשב פופולרי מאוד שנחשב לקל יחסית להרצה. דרך המשחק אנחנו נבדוק למעשה את יכולת המחשב להריץ משחקים קלילים ופשוטים, משימה שלא מעט מחשבים משרדיים עושים כאשר למשתמשים יש קצת זמן פנוי.
Cinebench R15 & Cinebench R20
במבחן הביצועים Cinebench R15 קיבלנו בממוצע של כמה הרצות כ-870 נקודות ואילו במבחן הביצועים Cinebench R20 קיבלנו ממוצע של כ-2,200 נקודות. בשני מבחני הביצועים לא נצפתה השפעה בכל הנוגע לנפח זיכרונות ה-RAM כאשר גם לא נצפה הבדל בין מצב Single Channel לבין מצב Dual Channel. עוד נציין כי תדר הזיכרונות בהם השתמשנו לבדיקה עמד על 3,200Mhz.
בשלב הבא, הורדנו את תדר הזיכרונות ל-2,666Mhz ובמפתיע הייתה עליה קלה אך זניחה בניקוד, ייתכן ומדובר בסטיית תקן בלבד. לאחר הורדת התדר הגענו לניקוד של 900 ב-Cinebench R15 ולניקוד של 2240 ב-Cinebench R20. עוד נציין כי גם לאחר הורדת התדר לא נצפה שינוי משמעותי בין מצב Single Channel למצב Dual Channel.
Furmark
בתוכנת Furmark, הבודקת את ביצועי כרטיס המסך קיבלנו 8FPS עם זיכרון RAM בנפח של 8GB ואילו כאשר חיברנו זיכרון בנפח של 16GB, ה-FPS כמעט הוכפל ועמד על 16FPS. נציין כי בבדיקה הזו השתמשנו בזיכרונות בתדר של 3,200Mhz.
בבדיקה הבאה חזרנו לזיכרון בנפח של 8GB והורדנו את התדר שלו ל-2,666Mhz ובהתאם ה-FPS ירד ל-7. כאשר הוספנו עוד 8GB בתדר של 2,666Mhz התוצאה עמדה על 14FPS מה שמעיד על השפעה ישירה ומשמעותית של תדרי הזיכרונות.
Rocket League
גם בהרצת משחק המחשב Rocket League התחלנו עם זיכרון בנפח של 8GB כאשר הגדרנו את המשחק לרזולוציית FHD בשילוב הגדרות גרפיות נמוכות. בהגדרות אלו קיבלנו 15FPS בלבד ולא היה אפשרי לשחק במצב כזה. בשלב השני, עם זיכרון בנפח של 16GB ובמצב Dual Channel, ה-FPS השתפר פלאים ועמד על כ-55FPS שהיה סביר יותר, אבל עדיין מעט לאגי.
במבחן הזה, בניגוד לקודמים לא ראינו סיבה להוריד את תדר הזיכרונות על מנת שלא לפגוע יותר מידי בביצועים. עוד עולה כי דווקא ב-Rocket League התבלטה באופן משמעותי החשיבות של Dual Channel וזיכרון RAM בנפח גבוה.
סיכום
ממבחני הביצועים שערכנו עולה כי ה-Ryzen 5 4500H משתווה פחות או יותר לביצועיו של ה-Ryzen 5 3400G המיועד למחשב נייחים. היתרון המשמעותי היחיד של ה-Ryzen 5 3400G הוא שבשילוב עם לוח אם טוב, ניתן לחבר אליו זיכרון RAM בנפח גבוה יותר ולהקצות בהתאם יותר זיכרון RAM לליבה הגרפית המובנית ובכך לקבל ביצועים טובים יותר. בסך הכל מיני-מחשב סביר ליישומים קלים בתחום העבודה המשרדית , גלישה באינטרנט וכו'. עבור שימושים כבדים יותר, מומלץ להשקיע קצת יותר.
ניתן לבחור את ה MiniPC שיגיע עם מעבד מהשלושה: R3 4300U, R5 4500U או R7 4700U. כאשר ההמלצה שלנו היא להשקיע גם בזיכרון RAM בתצורת Dual Channel ובתדר גבוה.
לרכישת ה-Asus MiniPC PN50 לחצו כאן