לאחר לא מעט ציפיות והדלפות רבות שעלו לרשת, אינטל חשפה אמש (ה' – 30.04.2020) את הדור העשירי של המעבדים שלה למחשבים הנייחים. המעבדים החדשים של אינטל מציעים קפיצה נוספת בכמות הליבות והנימים (Threads) לצד עלייה קטנה נוספת ברמת התדרים וה-IPC.
מעבדי הדור העשירי Comet Lake – S מהווים ריפרש נוסף כאשר בעיקרם הם מציעים כמות ליבות ונימים (Threads) גדולה יותר ביחס לדור הקודם. הפעם, החליטה אינטל לכלול את טכנולוגיית ה-Hyper Threading שלה בכל המעבדים החדשים ולא רק בדגמי ה-i9 כפי שעשתה בדור הקודם. בנוסף, אחת הבשורות היותר מאכזבות של ההשקה הזו היא החלפת התושבת (Socket) כאשר אינטל זונחת את LGA 1151 לטובת LGA 1200.
הולכת בכיוון הנכון?
מאז חזרתה של AMD לשוק, הייתה עליה משמעותית בבקשות של הצרכנים להורדת מחירים, לריבוי ליבות ולפתרון בעיות ההתחממות שחלק ממעבדיה של אינטל סובלים מהן. נכון, לאינטל לקח קצת זמן לעכל את המצב ולהסתגל לעובדה כי יש לה מתחרה חדשה בשוק ואחרי שהיא לא מיהרה להוריד מחירים או להביא פיצ'רים "יוקרתיים" גם למעבדים המוזלים, הפעם נראה כי אינטל החליטה להקשיב לצרכנים שלה יותר מתמיד.
הבשורה המשמעותית הראשונה נוגעת לכמות הליבות והנימים שאותם כבר הזכרנו בפתיחת הכתבה. כעת, מעבדי ה-i3 יגיעו עם 4 ליבות ו-8 נימים בדיוק כמו מעבדי ה-i7 של הדור השביעי. מעבדי ה-i5 יגיעו עם 6 ליבות ו-12 נימים כמו מעבדי ה-i7 של הדור השמיני. מעבדי ה-i7 יגיעו עם 8 ליבות ו-16 נימים כמו מעבדי ה-i9 של הדור התשיעי ולבסוף, מעבדי ה-i9 החדשים יגיעו עם 10 ליבות ו-20 נימים.
יש מי שיגיד כי 10 ליבות זה לא מספיק בהתחשב בעובדה ש-AMD מציעה 16 ליבות בפלטפורמת המיינסטרים שלה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי פלטפורמת המיינסטרים היא עדיין מיינסטרים ובין אם השימוש שלכם הוא משרדי-ביתי, בין אם אתם גיימרים ואפילו יוצרי תוכן ברמה בינונית, הסיכוי שתזדקקו ליותר מ-10 ליבות הוא נמוך. בסופו של יום, המטרה של אינטל היא למצוא איזון בין כמות הליבות לבין ביצועי הליבה הבודדת ובינתיים, הודות לליטושים הרבים שאינטל עשתה לליתוגרפיה שלה, היא בהחלט מצליחה לספק תדרים גבוהים ולהגדיל במקצת את ה-IPC בכל שנה.
באשר לנושא הטמפרטורות, אינטל הציגה שינויים במבנה המעבד שאמורים לאפשר הולכת חום טובה יותר ובכך להוריד את הטמפרטורות של המעבדים. בנוסף למעבר ממשחה טרמית להלחמה בין שבב המעבד עצמו לרכיב ה-IHS, החליטה אינטל גם לקצץ מעובי הסיליקון במטרה לנסות ולאפשר הולכת חום טובה יותר ובכך לאפשר למשתמשים להגיע לתדרים גבוהים יותר מבלי להגיע למגבלת החום של המעבדים. עד כמה השיטה הזו הצליחה? נצטרך לחכות למבחני הביצועים.
המחירים ממשיכים לרדת
אינטל הציגה לפני מספר חודשים שיטת תמחור חדשה והורידה את המחירים של כלל המעבדים שלה שאינם כוללים כרטיס מסך מובנה (מעבדים בעלי הסיומת 'F'). כעת, אינטל מורידה מחירים בצורה משמעותית יותר לאורך כלל הפלטפורמה שלה במטרה להציע תחרות קשה יותר ל-AMD ולהפוך לאטרקטיבית הרבה יותר בשוק. על הנייר, המחירים החדשים של אינטל מעולים ומאפשרים לה להתחרות ב-AMD אך הרבה פעמים מה שרשום על הנייר שונה מן המציאות ולכן, אנחנו עדיין נצטרך לחכות כמה ימים או שבועות על מנת לראות את המחירים של המעבדים בפועל. יהיה מעניין לראות את תגי המחירים של בישראל, בעיקר בהשוואה למעבדי AMD.
מסתכלים קדימה
ההשקה של אינטל רק הסתיימה וחברת Gigabyte כבר דאגה לפרסם כי צ'יפסט (Chipset) ה-Z490 החדש של אינטל יתמוך גם בדור הבא של מעבדי אינטל, ה-Rocket Lake S. נחמד לדעת שלפחות הצ'יפסט הזה יישאר איתנו לפחות שנתיים. אמירה מעומעמת נוספת שקיבלנו מיצרניות לוחות האם נוגעת דווקא לתקן PCIe 4.0. בעוד שהמעבדים החדשים אינם תומכים ב-PCIe 4.0, יצרניות לוחות האם רמזו כי החומרה כבר שם מה שככל הנראה מרמז כי בעזרת עדכון BIOS שיגיע ככל הנראה בסמוך להשקת מעבדי Rocket Lake S, לוחות האם המבוססים על Z490 ייתמכו כולם כאחד ב-PCIe 4.0.
במידה והדבר נכון, מעניין מאוד מדוע בחרה אינטל, שמתהדרת לא מעט בקישוריות מהירה חדשה ועדכנית, שלא לכלול את תקן PCIe 4.0 כבר השנה עם מעבדי הדור העשירי. האם זה בגלל אתגר הנדסי או כי אין לשוק צורך אמיתי ב-PCIe 4.0? אני מניח שלעולם לא נדע.
סיכום
ההשקה של אינטל ללא ספק מאוד מעניינת, המעבדים ולוחות האם כאחד עברו קפיצת מדגה ביחס לדור הקודם. משמח לראות שאינטל מקשיבה ומנסה ליישם את דרישות הצרכנים וחותכת מחירים באופן משמעותי. כעת, כל הנשאר לנו לעשות הוא לחכות למבחני הביצועים שייתנו את גזר הדין למעבדים החדשים. בנימה אישית, אני מאוד מקווה כי אינטל כן תצליח לתת תחרות רצינית יותר ל-AMD בכל הנוגע לביצועים ביחס למחיר. אם כבר מדברים על מחירים, מעניין לראות שממש לפני 4 שנים, מעבד בעל 10 ליבות מאינטל עלה כ-1,743 דולרים והיום, ה-i9-10900k מגיע עם תג מחיר משוער של כ-488 דולרים.
קרדיט תמונות: Intel.